admin@innova-tool.com
01 Octubre 2022

ALERTA ALIMENTÀRIA LISTERIA EN LOT DE MORCILLES

ALERTA ALIMENTÀRIA PER LA PRESÈNCIA DE LISTERIA EN UN LOT DE MORCILLA
El lot de botifarra, que es pot trobar en tres marques diferents, ha estat distribuït per Andalusia i Barcelona.

La Junta d'Andalusia ha llançat una alerta per presència del bacteri listeria monocytogens en botifarres de les marques: Chacinas El Bosque, Germans Gómez Jiménez de Villamartín i La Trastienda Ibérica.

Aquesta informació ha estat traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (Sciri) per tal que es verifiqui la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització.

Com a mesura de precaució, es recomana a les persones que tinguin a casa el producte indicat anteriorment, s'abstinguin de consumir-lo i el tornin als punts de venda.


Què passa si consumeixes un aliment contaminat amb Listeria Monocytogenes?

La listeriosi té un període d'incubació extremadament variable. En grans brots, ha oscil·lat entre tres i setanta dies. Tot i això, els símptomes generalment apareixen en el termini d'un mes. S'estima que 1600 persones contrauen la listeriosi cada any i que aproximadament 260 moren per la malaltia. La ingesta d'aliments contaminats amb aquest bacteri pot provocar listeriosi, malaltia que pot ser greu en persones amb el sistema immunitari feble, persones grans, nens petits i molt preocupant sobretot en dones embarassades.


Com es transmet?
La principal via de transmissió a l'ésser humà és el consum d'aliments contaminats, especialment els aliments preparats per a consum refrigerats amb una vida útil relativament llarga, com ara els productes de la pesca fumats, els productes carnis tractats per calor i els formatges de pasta tova .


Per què és tan greu el consum?
L. monocytogenes produeix una toxina citolítica i hemolítica. En persones adultes, la listeriosi invasiva es manifesta com a bacterièmia o com a meningoencefalitis secundària a una bacterièmia, amb una mortalitat elevada, de fins al 30%


Què es pot fer per reduir-ne la proliferació en aliments des de la indústria alimentària?
Els operadors de les indústries alimentàries són els responsables de la posada al mercat d'aliments segurs, sense detriment de les verificacions que les autoritats competents puguin portar al respecte.


La legislació de la UE estableix límits màxims de L. monocytogenes en diferents aliments. Els establiments alimentaris han de tenir un pla de mostreig periòdic per comprovar que compleixen aquests límits establerts i, en cas contrari, dur a terme les accions necessàries per garantir que només posen al mercat aliments segurs.


Els establiments que elaborin aliments llestos per al consum que puguin permetre el desenvolupament de Listeria monocytogenes i que puguin suposar un risc per a la salut pública hauran de:

• Prendre mostres de l'equip i les zones de producció, com a part del pla de mostreig, per tal de detectar la possible presència de listeria

• Realitzar estudis de vida útil de l'aliment, per investigar el compliment dels límits microbiològics fins a la data de caducitat. Establir adequadament la vida útil d'un aliment per part dels operadors de les indústries alimentàries és imprescindible per garantir-ne la innocuïtat.


Les autoritats competents de les CCAA duen a terme controls oficials per comprovar que les empreses alimentàries compleixen tots els requisits legals. Aquests controls oficials es fan sobre tots els establiments alimentaris, amb regularitat, en forma d'inspeccions, auditories i presa de mostres.
ÚLTIMES NOTÍCIES
1 Noviembre, 2022
1 Octubre, 2022
3 Febrero, 2021
ARXIU
CATEGORIES
LECTURA ANTERIOR
ALERTA ALIMENTARIA HISTAMINOSIS
INNOVA TOOL
Si necessiteu una empresa professional per a la implantació de sistemes de gestió ISO, seguretat alimentària APPCC, registre sanitari i altres gestions per a la vostra empresa, som la vostra millor opció a Girona i resta de Catalunya.
ZONES D'ACTUACIÓ
Delegación Alicante
Girona, Barcelona i resta de Catalunya
admin@innova-tool.com
® Innova-Tool | Catalunya
© Web creada por Local Marketing